Opožděné proplácení faktur – jak se bránit

Obava, že vám klient nezaplatí práci, provází každého podnikatele, nejvíce toho, který začíná a ještě v tom neumí správně chodit. I když tohle se asi nikdy naučit nedá.

pojistena faktura

Práci jste odvedli nebo zboží dodali a termín splatnosti faktury svítí červeně; nic se neděje. Velmi těžko se hledá obrana proti tomu, že vám klient nechce zaplatit. Jako u mnoha jiných životních situací to dokáže vyřešit zapojení určité komunity, přesněji řečeno velké množství shromážděných informací a jejich vytěžení. To je princip služeb, kam hodně uživatelů předává data, která jsou následně vyhodnocena a slouží dalším zájemcům; čím více lidí se zapojí, tím více informací mají k dispozici a tím přesnější (a přínosnější) výsledky systém poskytuje.

Takovou službou je PojištěnáFaktura.cz. Její princip je jednoduchý – můžete si pojistit fakturu, u níž se obáváte nesplacení. A pozor – protože služba disponuje množstvím informací, odmítne pojistit rizikové faktury. Pro vás to může být ještě dost času na to, abyste se dokázali aktivně bránit. Pojištění znamená, že v případě nesplacení za vás bude portál fakturu citlivě vymáhat a garantují splacení 85 % původní částky. Navíc protějšek nepozná, že máte fakturu pojištěnou.

Popis pojištění faktur
Popis služby Pojištěná faktura

Službu využívají menší podnikatelé, což je logické. Získávají tak trochu jistoty a možnost delegovat případné nepříjemnosti na profesionály. Stojí za nimi firmy, které se v oboru pohybují bezmála třicet let. Vyzkoušejte pojištění faktury sami.